Sigorta Hukuku
Sigorta Hukuku, kişilerin farklı olaylar sonucunda uğrayabilecekleri zararlara karşı korunması düşüncesine dayanmaktadır. Kişiler günlük hayatta birtakım tehlikelerle karşı karşıya kalmaktadır. Örneğin, evin veya işyerinin yanması, araba vb. eşyaların çalınması veya hastalanmamız gibi oluşabilecek zarara karşı korunmayı ifade etmektedir. Kısacası sigorta, geleceği görerek önlem alma ve ortak tehlikelere karşı yardımlaşma düşüncelerinin bir yansıması olarak ortaya çıkmıştır. Zarar doğuran bir olayın sonuçlarının ödenen prim karşılığında sigorta şirketi tarafından üstlenilmesini öngören bir sözleşmedir sigorta.
Sigorta hukukundan doğan uyuşmazlıklara sigorta hukuku davası adı verilmektedir. Sigortacı ile sigortalı veya zarar gören ile sigortacı arasındaki uyuşmazlıklar sigorta hukuku davasının konusunu oluşturmaktadır.
Sigortalar ikiye ayrılır, can sigortası ve zarar sigortası. Can sigortası, hayat, sağlık, ferdi kaza sigortlarını içermektedir ve insan hayatı ile ilgili olayların sigortasıdır. Örneğin, insan hayatına dair rizikolar, kişinin ölümü, hastalanması, kazaya uğraması, sakatlanması nedeniyle meslekte çalışamaması vb. olayları barınmaktadır. Bu sigorta, hayat, sağlık, ferdi kaza sigortlarını içermektedir.
Zarar sigortası ise, mal sigortası ve sorumluluk sigortasını barındırmaktadır. Mal sigortası, kişilerin taşınır ve taşınmaz mallarına yönelik olan rizikoların güvence altına alınması amacıyla yapılan sigortaları ifade eder. Ekonomik değeri olan her türlü menfaat bir sigorta sözleşmesine konu edilebilir. Sigorta yaptıran kişinin sigorta konusu malın sahibi olmasına gerek kalmadan da, üçüncü kişiler de o malı sigorta ettirebilmektedirler. Sorumluluk sigortası ise, sigorta ettirenin üçüncü kişilere karşı sorumluluğuna yol açan olaylardan kaynaklanan zararlarını güvence altına alan zarar sigortası türünü oluşturur. Örneğin, karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası, işveren sorumluluk sigortası gibi bir çok sigorta türü bulunmaktadır.
Sigorta avukatı, sigorta davalarında meydana gelen olaylar hakkında her türlü araştırmayı ve incelemeleri yaparak gerekli hizmetleri sağlamaktadır. Bu kapsamda gerçekleşen maddi olayın hangi kanun kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, davanın hangi mahkemede açılması gerektiği, olaya uygulanacak hükümlerin tespiti, gerçekleşen olayın kanıtlanması ve davanın lehe sonuçlanması için bütün hukuki sürecin yürütülmesi hizmetlerini üstlenmektedir.
Sigorta Hukuku Davaları
- Sigorta ile ilgili alacak ve tazminat davaları
- Trafik kazalarına ilişkin maddi ve manevi tazminat davaları
- Yangın sigortası davaları
- Kasko, Havacılık ve Deniz Sigortası uyuşmazlıkları
- Motorlu taşıtlarda kaza sonrası meydana gelen değer kaybının tahsiline yönelik değer kaybı davaları
- Ferdi Kazalara ilişkin davalar
- İşyeri sigortalarından kaynaklanan alacak davaları
- Mal ve diğer tazminatlara ilişkin davalar
- Sigorta uyuşmazlıklarına ilişkin tahkim davalarında taraf vekilliği
- Dava öncesi sigorta sirketlerinden tazminatların tahsili süreçlerinin hukuki olarak takibi
- Sigorta sözleşmesinden kaynakalanan uyuşmazlıkların hukuki olarak çözümü
- Sigorta ile ilgili hukuki her konuda sözlü ve yazılı danışmanlık hizmeti verilmesi.